Home » Education and Reference

What You Wanted To Know About High Speed Vedic Mathematics And Didnt Know Who To Ask

Feb 4, 2008
What You wanted to know about High Speed Vedic Mathematics and didnt know who to ask



It is a well known fact that our country (Bharath) stands aloft with its rich cultural heritage since thousands of years. Our Ancient Seers & Scientists have made wonderful contributions in the field of Science & Technology also. In spite of these glorious achievements, our people including the so-called educated have a dismal knowledge about the Scientific & Technological achievements and do everything to curb the professional growth of these.

After nearly one and a half decades of dedicated research, I found that the following facts and truths about the Vedic / Ancient Indian Mathematics have to be brought to light for a proper understanding and appreciation of the same in a proper perspective.

The facts are given in a nutshell as under.

Q1. What is 'Vedic' or 'Ancient Indian Mathematics'?

Ans: 'Vedic Mathematics' basically consists of Mathematical concepts, methods and techniques embodied in the Vedic & Upanishadic literature. These are expressed in terms of Mantras and Sutras (Aphorisms), in subtle forms.

Ancient Indian Mathematics refers to post Vedic & medieval times up to the 19th century. Some of the greatest names are Aryabhata, Brahmagupta, Bhaskaracharya (I & II), Sridharacharya, Madhavacharya, Mahaveeracharya, Narayana Pandita etc., The mathematical concepts, methods, postulates, theorems and techniques are expressed in terms of Slokas; which are Lyrically beautiful, but mathematically precise! And also in terms of Sutras & coded literature.

Q2 What is the scope of VM/AIM?

Ans: The scope extends right from the fundamental Arithmetic to Algebra, Geometry Trigonometry, Calculus (Integral and Differential), Biquadratics, solution of Polynomials, Astronomy, Graph theory to some computer based numerical methods. The Nyaya Sastras & MIMAMSA are the veritable source of knowledge in the fields of NLP & NLU and Artificial Intelligence.

03. What is the relevance of VM / AIM in the present world of advanced mathematics and computer science and technology? Is it just historical?

Ans: VM / AIM present a novel, creative approach to understanding and solving the problems; right from the basic to the advanced level and open up new Vistas of knowledge.

a) They are chosen based on their superiority over the conventional methods on the following criteria.

i) Step size ii) Step length iii) Computational time

iv) Elegance and v) Novelty.

b) Incidentally, the Ancient Indian Scientists have discovered many mathematical concepts and techniques, centuries before their modern counter parts!

0 4. What is the methodology of presentation?

Ans: VM / AIM are expressed in terms of modern mathematical notations to make them user friendly and original references are provided to make them authentic.

Q 5. How stable are the methods and techniques?

Ans: They have stood the test of time for centuries and continue to inspire and challenge even now.

Q 6. Does one need to be very good in maths to learn this?

Ans: Not necessary. Students, with lesser aptitude, who used to score low marks, have found it very interesting and user friendly. The scores have improved very much even with little training.

Q 7. What is the feed back from the teachers?

Ans: In fact, they have wholeheartedly welcomed VM / AIM, since they are highly creative, ultra fast, give different dimension to teaching of maths. Reports confirm that, in about 50-60% of the time, the present syllabi can be effectively & efficiently covered! They strongly recommend the introduction of VM/AIM in the school curriculum.

Q 8. What about college students?

Ans: It is a boon to all the candidates of competitive exams. They can clear the paper in about 60-70% of the time, with 100% accuracy.

They can adopt many of these methods in their curriculum like calculus, computer based numerical methods etc. They can also work on the projects based on the application of VM/AIM.

Q 9. In spite of all these benefits, why is it not finding its place in the curriculum?

Ans: i) Apathy towards our own heritage.

ii) People at the helm of affairs have cynical and passive attitude towards VM/AIM; resulting in curbing of genuine researchers.

iii) Lack of organizational support.

iv) Authentic course material and syllabi have to be professionally designed.

Q 10. What is the future of VM/AIM?

Ans: a) The future is very bright. Already about 20 Universities like Birmingham, Philadelphia, Oslo, Zurich, Munchen, Sydney, Heidelberg, London School of Economics etc., have introduced VM/AIM in their curriculum.

b) Serious R & D works are going on.

c) The number of International Conferences on Ancient Indian Science and Mathematics are on steady increase.

d) In India also, barring, a very few organizations supporting R & D works, lot of individuals are doing R & D works on these.

e) There is a tremendous scope for India to lead the world in education to bring the best results.

Incidentally learning of VM/AIM removes the fear psychosis in maths and the whole world is looking towards India for its valuable contribution.

Incidentally, the Scientists have reported that, learning of VM/AIM enhances the right brain activities and makes children more creative.

Come! Let us collectively spread this wonderful Ancient Indian Mathematics through out the world....
About the Author
This Article is by P.K.Srivathsa, Expert at the Vedic Maths Forum India, an expert authority in the field of Vedic Mental Mathematics who revolutionizes the way children learn math. The tutorials on the Vedic Math Methods can be found at http://www.vedicmathsindia.org
Please Rate:
(Average: Not rated)
Views: 111
Print Email Report Share
Article Categories
    • Artists
    • Gambling
    • Humanities
    • Humor
    • Movies
    • Music
    • Photography
    • Tattoos
    • Television
    • Classic Cars
    • Motorcycles
    • Recreational Vehicles
    • SUVs
    • Trucks
    • Vans
    • Branding
    • Business Opportunities
    • Careers and Jobs
    • Corporate
    • Customer Service
    • Direct Mail
    • Entrepreneurship
    • Ethics
    • Financing
    • Franchising
    • Home-Based Business
    • Human Resources
    • Import and Export
    • Leadership
    • Management
    • Market Research
    • Marketing and Advertising
    • Negotiation
    • Network Marketing
    • Networking
    • Organizational
    • Presentation
    • Project Management
    • Public Relations
    • Small Business
    • Strategic Planning
    • Team Building
    • Telemarketing
    • Training
    • Data Recovery
    • Databases
    • Games
    • Hardware
    • Networks
    • Operating Systems
    • Programming
    • Security
    • Software
    • Spyware and Viruses
    • Accounting
    • Credit
    • Currency Trading
    • Debt Consolidation
    • Insurance
    • Investing
    • Leasing
    • Loans
    • Mortgage
    • Mutual Funds
    • Personal Finance
    • Stock Market
    • Structured Settlements
    • Taxes
    • Wealth Building
    • Coffee
    • Cooking
    • Gourmet
    • Recipes
    • Wine and Spirits
    • Acne
    • Aerobics
    • Alternative Medicine
    • Beauty
    • Cancer
    • Cosmetics
    • Depression
    • Diabetes
    • Diseases and Conditions
    • Fitness Equipment
    • Fitness
    • Hair Loss
    • Heart Disease
    • Medicine
    • Men's Health
    • Muscle Building
    • Nutrition
    • Skin Care
    • Supplements and Vitamins
    • Weight Loss
    • Women's Health
    • Yoga
    • Arts and Crafts
    • Babies
    • Collecting
    • Elderly Care
    • Genealogy
    • Hobbies
    • Parenting
    • Pets
    • Pregnancy
    • Woodworking
    • Feng Shui
    • Gardening
    • Home Appliances
    • Home Security
    • Interior Design
    • Landscaping
    • Affiliate Programs
    • Article Marketing
    • Auctions
    • Audio
    • Banner Advertising
    • Blogging
    • Broadband
    • Domain Names
    • E-Books
    • E-Commerce
    • Email Marketing
    • Ezines and Newsletters
    • Forums
    • Internet Marketing
    • Link Popularity
    • Pay-Per-Click
    • Podcasting
    • RSS
    • Search Engine Marketing
    • Search Engine Optimization
    • Security
    • Social Media
    • Spam
    • Video
    • Viral Marketing
    • Web Design
    • Web Development
    • Web Hosting
    • Copyright
    • Cyber Law
    • Intellectual Property
    • National, State, Local
    • Patents
    • Regulatory Compliance
    • Trademarks
    • Buying
    • Selling
    • Baseball
    • Basketball
    • Boating
    • Cycling
    • Extreme Sports
    • Fishing
    • Football
    • Golf
    • Hockey
    • Hunting
    • Martial Arts
    • Running
    • Scuba Diving
    • Soccer
    • Swimming
    • Tennis
    • Dating
    • Divorce
    • Marriage
    • Weddings
    • Astrology
    • Buddhism
    • Christianity
    • Faith
    • Hinduism
    • Islam
    • Judaism
    • Meditation
    • Metaphysical
    • New Age
    • Cable and Satellite TV
    • Cell Phones
    • Communication
    • Gadgets and Gizmos
    • GPS
    • Satellite Radio
    • Video Conferencing
    • VoIP
    • Addictions
    • Coaching
    • Goal Setting
    • Motivational
    • Stress Management
    • Time Management
    • Clothing
    • Electronics
    • Fashion
    • Gifts
    • Jewelry
    • Causes and Organizations
    • Environment
    • History
    • Holidays
    • Men's Issues
    • Nature
    • Philosophy
    • Politics
    • Women's Issues
    • World Affairs
    • Air Travel
    • Camping
    • Cruises
    • Destinations
    • Outdoors
    • Article Writing
    • Book Reviews
    • Copywriting
    • Fiction
    • Non-Fiction
    • Poetry
    • Quotes
    • Screenplay
    • Tools and Resources